Stationsparking blijft gratis maar teleurstellend nieuws over de toekomst van het stationsgebouw.

Burgemeester en federaal parlementslid Tania De Jonge (Open Vld) heeft tijdens de commissie mobiliteit minister Gilkinet (Ecolo-Groen) bevraagd over de nieuwe station parking en het stationsgebouw in Ninove.

Nieuwe stationsparking

Sinds enkele maanden is de NMBS aan het werk aan de stationsparking aan de Astridlaan. Door deze werken, die bijna afgerond zijn, komen er 66 parkeerplaatsen bij. Dit brengt de totale capaciteit op 170 plaatsen. In 2019 kondigde de minister nog aan dat deze parking betalend wordt, terwijl de NMBS toen zei dat deze gratis blijft.

Bij een eerdere schriftelijke vraag van januari 2023 antwoordde de minister dat het betalend maken van de parking op dit moment niet aan de orde is, ik vroeg hem vandaag dan ook meer duidelijkheid.

Het is heel belangrijk dat de stationsparking gratis blijft. Dit is een grote troef voor de pendelaars, de bezoekers van onze handelskern en de bewoners van de omliggende straten.

Tania De Jonge

De minister bevestigt dat het betalend maken van de parking niet aan de orde is. Indien de NMBS dit in de toekomst wel wil doen zal dit in overleg met het stadsbestuur zijn.

Leegstand stationsgebouw

Sinds de sluiting van de loketten van het Ninoofse station, staat dit gebouw leeg. Eerst waren er plannen om via het project “la vie en gare” nieuw leven te blazen in het station. Zo zou fietskoerier “Snel en wel” zich hier kunnen vestigen. In februari 2022 kreeg Snel & Wel nog de bevestiging van de NMBS dat ze het gebouw kunnen innemen. In juli 2022 werd plots beslist dat het gebouw enkel casco kon worden ter beschikking gesteld waardoor alle plannen in het water vielen.

“Het station was een ideale locatie voor “Snel en Wel”. Door de afkeuring hebben we als stad zelf een locatie ter beschikking gesteld. Het station blijft een betere optie door de centrale ligging. Ik heb de minister al meermaals naar de situatie bevraagd maar het antwoord is weinig hoopgevend. De invulling zorgt ook voor een betere sociale controle wat de veiligheid in de brede omgeving ten goede zal komen”, stelt De Jonge.

De minister kon meedelen dat de NMBS nog geen raming heeft over de kosten om het stationsgebouw terug in orde te brengen. De NMBS zal in overleg gaan en openstaan voor alle mogelijkheden in functie van een masterplan. De Jonge vindt dit een teleurstellend antwoord:” Er is in twee jaar tijd nog niets gebeurd met het stationsgebouw. Leegstand zorgt voor onveiligheid en geen sociale controle. Snel en Wel is een zeer belangrijk sociale onderneming die mensen uit kansengroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt activeert en verdienen een centrale uitvalsbasis zoals het station.”

De locatie is gezien de originele functie van het gebouw top. In plaats van het te laten verkommeren, zou het gebouw beter opgeknapt worden en een sociale invulling krijgen. Vzw’s staan te trappelen voor goede locaties waar ze hun werking kunnen uitbouwen. Zowel het stadsbestuur als zij verdienen duidelijkheid zodat dit gebouw een optimale en sociaal verbindende invulling kan krijgen.

Kamerlid Anja Vanrobaeys
Scroll naar boven